גן חורף
גן חורף הוא סוג של מבנה מזוגג המשמש כגן במהלך החורף, עבור גידול צמחים שאינם עמידים לקור.
אין לבלבל בין גן חורף לבין חממה, שהיא מבנה הממוקם מחוץ לבית ומיועד לגידול פנימי בלבד.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]שורשיו של גן החורף מצויים בתקופה שבין המאה ה-17 עד ה-19, כאשר האצולה האירופית הייתה בונה חממות גדולות שיוכלו להכיל צמחים טרופיים וסובטרופיים, וישמשו כהרחבה של מרחב המחיה שלהם. רבים מהם היו מחוברים לארמונות הראשיים שלהם. גרסאות מוקדמות יותר של גני חורף נבנו עם חלונות גדולים וגג זכוכית, בדרך כלל בסגנון קלאסי או גותי [1]. בעוד שבמאה ה-19 רבות מהחממות הללו היו עשויות מברזל וזכוכית מעוקלת. גני חורף לא היו מצויים רק בשטחים פרטיים, ורבים מהם נבנו עבור הציבור הרחב. גן החורף הציבורי הגדול הראשון נבנה בשנים 1842–1846 בריג'נטס פארק, ושימש לאירועי ערב, תערוכת פרחים גדולות ומפגשים חברתיים [2]. גני חורף אחרים, כמו ארמון הבדולח שתוכנן על ידי האדריכל והגנן ג'וזף פקסטון (אנ'), נבנו במהרה ושימשו למגוון מטרות.
כיום
[עריכת קוד מקור | עריכה]גן החורף בזמננו הוא בדרך כלל גן שנשתל כדי לייצר מזון, או לפחות כדי להישמר נטוע כלפי חוץ ולהתפתח לאיטו לאורך החורף, או גינה שצמחיה ישמשו כקישוט חי כל החורף. הנחת יסוד אחת באשר לגן החורף, באזורים בעלי אקלים ממוזג או קר יותר, היא שהצמחים אכן עשויים להפוך לרדומים כאשר השלג מכסה את הקרקע, אך יחזרו לצמוח בכל פעם שהשמש תחמם לפחות חלק מהצמח עד מעל לנקודת הקיפאון (שלג או לא), במיוחד באזורים שבהם כיסוי של הקרקע בשלג וטמפרטורות מתחת לאפס אינן קבועות במשך מספר חודשים ברצף.
חלק מגני החורף הפרטיים כיום הם הרחבה של הסלון בבית, שמפרידה בין הבית לחצר, ולעיתים הם משקיפים למרפסת. לפעמים אפילו, גני החורף בנויים בפטיו ומכוסים בגג זכוכית. גן חורף מכונה גם 'מרפסת שמש', ומשמש כהרחבה של החלל השימושי של הבניין אשר מקנה לבית יתרונות אקלימיים רבים.[3]
בין הירקות אשר בדרך כלל גדלים בגן חורף:
- זנים שונים של כרוב עמיד-לחורף
- גזעים עמידים-לחורף מסוימים של ברוקולי
- שיפון חורף גדל במקום בו תהיה גינת קיץ, על מנת להגן על הקרקע מעשבים שוטים, ולשמש כתוסף אדמה כאשר מעבדים אותו ישירות אל תוך האדמה באביב הבא.
- סלק
- גזרים
- שום – בצל, עירית וקרוביהם הם ירוקי-עד, אם כי חלקם עשויים למות בחזרה במהלך החורף ולהשתקם באביב.
- אורגנו (כולל מיורם) – ידוע בכך שבקושי שורד את החורף במקומות עד אזור עמידות 5.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Jonathan Glancey, "Underneath the arches", The Guardian, כתבה בנושא גן החורף הציבורי בעיר שפילד, 6 בינואר 2003
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Hix, John, The Glasshouse, London: Phaidon Press Limited, 1996
- ^ Kohlmaier, Georg, Houses of Glass: A Nineteenth-Century Building Type, Cambridge, MA: The MIT Press, 1991
- ^ GreenSpec: Passive Solar Design: Sunspaces, www.greenspec.co.uk (באנגלית)